Sustainable Development of the Agro-Industrial Complex as a Factor of Food Security of the Country
https://doi.org/10.58732/2958-7212-2023-3-41-55
Abstract
Ensuring food security is one of the main tasks of the state, the quality of life of citizens directly depends on it. The article provides a literary review of publications and works of scientists and economists dealing with the problems of sustainable development of the agro-industrial complex (AIC) as a factor in ensuring food security. Based on the conducted research, mechanisms for strengthening the stability of the agro-industrial complex are proposed. The primary role in solving food security issues should be solved mainly on the basis of economic methods focused on the sustainable development of agro-industrial enterprises and rural areas, technological and agricultural production growth affect the economic efficiency of the industry, the main purpose of which is import substitution. The country's food security should be based on solving the problem of sustainable development of the agro-industrial complex and the economic efficiency of the farming and industrial parks. It is also necessary to monitor food security to prevent negative socio-economic phenomena, which ultimately entails the introduction of specific criteria and assessment methods. Competent and economically sound tools will help to increase the production of essential agricultural products. The authors propose to further study the problems of sustainable development of agriculture and food security in terms of learning international experience in solving problems, issues of development of own production, development of the agricultural sector of the economy and others.
About the Authors
A. R. ShalbayevaKazakhstan
Akmeiir R. Shalbayeva – 2nd year doctoral student in Management
Shymkent
D. A. Kulanova
Kazakhstan
Darikul A. Kulanova – Cand. Sc. (Econ.), Professor, Department of Management and Marketing
Shymkent
G. I. Abdikerimova
Kazakhstan
Gulzhanar I. Abdikerimova – Cand. Sc. (Econ.), Professor, Department of Economics
Shymkent
References
1. Кенэ Ф. Избранные экономические произведения. М.: Соцэкгиз. – 1960. – 551 с.
2. Мальтус Т. Опыт о законе народонаселения: Пер. ПА Бибикова. Санкт-Петербург: Типография ИИ Глазунова,1968. – 236 c.
3. Семин А.Н., Намятова Л.Е. Спецефические особенности сельскохозяйственного производства: теоретические и практические аспекты // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2019. – № 5. – С. 2-6. https://doi.org/10.31442/0235-2494
4. Ковалев В. Е. Агропродовольственный сектор экономики России в условиях функционирования Евразийского союза //АПК: экономика, управление. – 2019. – № 5. – С. 80-91. https://doi.org/10.33305/195-80
5. Шутьков А. А. Продовольственная политика: новые подходы ее формирования в условиях роста конкурентной борьбы на мировых рынках // Продовольственная политика и безопасность. – 2019. – Т. 6. – № 2. – С. 51-66. https://doi.org/10.18334/ppib.6.3.41391
6. Баскаков С. М. Научные подходы к определению продовольственного обеспечения населения в контексте влияющих на него факторов // Продовольственная политика и безопасность. – 2021. – Т. 8. – № 4. – С. 361-380. https://doi.org/10.18334/ppib.8.4.113718
7. Smith A. Study on the nature and causes of the wealth of nations. Moscow: Sotsekgiz. – 1962. – 684 с.
8. Мальтус Т. Р. Опыт закона о народонаселении. Москва: Издательство Аст, 2023. – 256 с.
9. Сатыбалдин А. А. (ред.). Стратегия экономической безопасности и социальной стабильности Казахстана: коллективная монография. – Институт Экономики КН МНВО РК, 2019.
10. Kaliyev G., Moldashev A. Food security issues in Kazakhstan // Problems of AgriMarket. – 2021. – Т. 4. – № 4. – С. 13-22. https://doi.org/10.46666/2021-4.2708-9991.01
11. Дробот Е. В. и др. Влияние пандемии COVID-19 на реальный сектор экономики // Экономика, предпринимательство и право. – 2020. – Т. 10. – № 8. – С. 2135-2150. https://doi.org/10.18334/epp.10.8.110790
12. Азретбергенова Г. Ж., Сыздыкова А. О., Бимендеев Б. Обеспечение продовольственной безопасности Республики Казахстан в условиях COVID-2019 // Проблемы агрорынка. – 2021. – №2. – С. 21-30. https://doi.org/10.46666/2021-2.2708-9991.02
13. Ганюков Д. В. Организационно-экономические инструменты устойчивого развития аграрного региона: на материалах Карачаево-Черкесской Республики: дис. – Кисловодский институт экономики и права, 2013. – Кисловодск, 2013. – 26 с.
14. Иванов В. А., Пономарева А. С. Методологические основы устойчивого развития аграрного сектора // Экономические и социальные перемены: факты, тенденции, прогноз. – 2011. – Т. 16. – №. 4. – С. 109-121.
15. Резниченко С. М. Приоритеты устойчивого развития аграрного сектора экономики (теория и практика): дис. – Краснодар: СМ Резниченко, 2013. – 49 с.
16. Седнев Е. В. Факторы и критерии устойчивого развития экономики сельского хозяйства // Молодежь и инновации–2013: материалы междунар. науч.- практ. конф. молодых ученых, Горки. – 2013. – С. 29-31.
17. Жуков А. В., Быков В. С., Сакович В. В. Сравнительная характеристика ферментов, обладающих молокосвертывающей активностью из экстракта мицелия и культуральной жидкости pleurotus ostreatus // Научный потенциал молодежи - будущему Беларуси. – 2019. – С. 34-36.
18. Куликов Я.К. Агроэкология: учеб. Пособие. Минск: Высшая школа., 2018. – 319 с.
19. Гусаков В. Г. и др. Стратегия устойчивости развития АПК-продовольственная безопасность / Белорусская наука, 2008. – 514 с.
20. Заводчиков Н. Д., Воронкова Е. А., Гобов С. В. Вопросы энергосбережения и энергоэффективности в сельском хозяйстве // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2012. – Т. 2. – № 34-1. – С. 190-194.
21. Пархоменко Н. В., Щукина Л. В. Энергоэффективные технологии и устойчивое развитие сельского хозяйства региона. – 2015. – С. 237-247.
22. Афанасьев Е. В., Быков А. А., Головатюк С. М. Развитие и функционирование агропродовольственных рынков: методологический и региональный аспекты // АПК: экономика, управление. – 2019. – № 5. – С. 40-46.
23. Колесникова Е. Г., Чекменева Т. Д., Котова О. Н. Социально-экономические аспекты потенциала устойчивого развития сельского хозяйства в ресурсных регионах // Вестник Кемеровского государственного университета. Серия: Политические, социологические и экономические науки. – 2017. – № 4(6). – С. 35-41.
24. Лубкова Э.М., Шилова А.Э. Проблемы обеспечения продовольственной безопасности Кемеровской области в современных условиях // Экономика и эффективность организации производства. – 2015. – № 23. – С. 36-41.
25. Харитонов А. В. Специфические особенности развития сельских территорий промышленно развитого региона // Региональная экономика и управление: электронный научный журнал. – 2019. – № 2(58). – С. 3-10.
26. Егушова Е., Нурлыгаянов Р. Влияние климатических изменений на производство продукции растениеводства (на примере Кемеровской области) // Международный сельскохозяйственный журнал. – 2015. – № 3. – С. 45-49.
27. Оборин М. С. Перспективы развития сельскохозяйственных услуг Сибирского федерального округа //Вестник Марийского государственного университета. Серия «Сельскохозяйственные науки. Экономические науки». – 2019. – Т. 5. – № 1(17). – С. 98-106.
28. Названы регионы с наибольшими выбросами опасных веществ в атмосферу. [Электронный ресурс]. Доступно на: https://tengrinews.kz/kazakhstan_news/nazvanyi-regionyi-naibolshimi-vyibrosamiopasnyih-veschestv-472338/ (дата обращения 13.05.2023).
Review
For citations:
Shalbayeva A.R., Kulanova D.A., Abdikerimova G.I. Sustainable Development of the Agro-Industrial Complex as a Factor of Food Security of the Country. Qainar Journal of Social Science. 2023;2(3):41-55. (In Kazakh) https://doi.org/10.58732/2958-7212-2023-3-41-55