Пандемия кезіндегі азық-түлік қауіпсіздігін дамытудың негізгі көрсеткіштері
https://doi.org/10.58732/2958-7212-2023-1-37-54
Аннотация
Бұл мақалада елдің экономикалық азық-түлік қауіпсіздігі күрделі, сонымен қатар мультифакторлық тұжырымдаманы қарастырады, бұл мемлекеттік қауіпсіздіктің барлық басқа бөліктерін дамыту мақсатында материалдық базаны білдіреді. Экономикалық қауіпсіздікті қамтамасыз ету ел жұмысының негізгі проблемаларының бірі болып саналады, осылайша елдегі көптеген әлеуметтік-экономикалық қиындықтардың пайда болуы, негізінен, Үкіметтің алдын-алу шараларын әзірлемейтіндігімен немесе оларды уақытында орындамайтындығымен байланысты. Үкімет әлемнің азық-түлік қауіпсіздігінің ішкі нарығының міндеттемелерін, сондай-ақ мемлекеттік экономиканың стандартты жұмыс істеуі, елдің халықаралық экономикадағы қарқынды рөлі және мемлекетаралық бәсекеге қабілеттілікті арттыру мақсатында қажетті сыртқы тұрақтылықты қалыптастыру үшін қауіпсіздіктің сенімді деңгейіне кепілдік беруі тиіс. Зерттеу әдістемесі эконометрикалық, аналитикалық және статистикалық талдау әдістеріне негізделген. Зерттеудің құндылығы ауыл шаруашылығына инвестициялау үшін ұсынылатын жобалар бойынша ғылыми зерттеулер жүргізу кезінде алынған деректерді талдауға ықпал ететін инновациялық процестерді басқару моделін әзірлеу болып табылады. Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, әлемдегі ауылшаруашылық саласының инновациялық жағдайы өндірістің айтарлықтай өзгеруімен, ескірген ғылыми-техникалық құрылымдардың үстемдігімен, өнімділіктің төмен деңгейімен, сондай-ақ көптеген аграрлық тауар өндірушілердің тұрақты емес экономикалық орналасуымен сипатталады. Ауыл шаруашылығы бөлімінің шаруашылық жүргізуші субъектілерінің жоғары сапалы шығуының талап етілетін мән-жайларының бірі шаруашылықтың басқа дәрежесі оларды қалыптастырудың инновациялық модификацияларын жасау және жүзеге асыру болып саналады. Мұндай модификацияларды жүзеге асырудың тиімділігі олардың күрделілігіне, сондай-ақ агроэкономикалық тұжырымдамалардың, шаруашылық жүргізуші субъектілердің материалдық-техникалық негіздерінің, сондай-ақ тиісті ұйымдастырушылық-экономикалық элементтердің жұмыс істеу талаптарын сипаттайтын барлық компоненттерді қамту деңгейіне байланысты болатыны сөзсіз. Осылайша, зерттеу нәтижелері азық-түлік қауіпсіздігі адамзаттың әлемдегі өмірін сақтау мен жалғастыруда шешуші рөл атқаратынын көрсетеді.
Авторлар туралы
Д. А. КулановаҚазақстан
экономика ғылымының кандидаты қауымдастырылған профессоры
Шымкент
Г. И. Абдикеримова
Қазақстан
э.ғ.к., профессор
Шымкент
К. К. Нурашева
Қазақстан
э.ғ.д.
Шымкент
Ж. М. Сейсенбаева
Қазақстан
PhD докторанты
Шымкент
Әдебиет тізімі
1. UN - forecast of the world's population by 2050. Available at: https://www.mirprognozov.ru/prognosis/society/oon-prognoz-naseleniya-zemli-k-2050-godu / (In Russ.)
2. Development strategy of JSC "Agrarian Credit Corporation" for 2020 – 2029. Available at: http://www.example.kz. https://www.agrocredit.kz/upload/files/strategiyu-razvitiya-obshchestva-na-2020-2029.pdf (In Russ.)
3. Filimonova E.A. Problems of methodology of economic security in the conditions of economic crisis// Russian Entrepreneurship. - 2015. - No. 16(13). - P.1949-1964. (In Russ.)
4. Eldieva T.M. Directions of using smart innovations in agriculture//International Agricultural Journal. – 2018. - No. 6. - P. 46-49. (In Russ.)
5. Baranova N.A., Abdikadirova A.A. Strategic analysis in the management of the agricultural sector//Problems of the agricultural market. – 2018. - No. 1. - P.45-52. (In Russ.)
6. Koshanov A. Socio-economic problems of the progress of the agro-industrial complex of Kazakhstan. – 2019. [Electronic resource] Available: http://www.mysl.kazgazeta.kz (In Russ.)
7. Azretbergenova G.Zh., Syzdykova A.O., Bimendeev B. Ensuring food security of the Republic of Kazakhstan in the conditions of COVID-2019//Problems of the agricultural market. – 2021. - No.2. – P.21-30. (In Russ.).
8. Causes and consequences of climate change. UN – Measures to combat climate change. Available: https://www.un.org/ru/global-issues/food
9. Food and nutrition security and role of smallholder farms - challenges and opportunities https://www.unscn.org/en/topics/sustainable-food-systems?idnews=1426
10. FAO Regional Office for Europe and Central Asia. Available: https://www.fao.org/europe/about-us/fao-in-europe-and-central-asia/en
11. Malnutrition. Available at: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/malnutrition (accessed June 9, 2021) (In Russ.)
12. Lysak M.AThe food problem and its solutions in the world // Journal of Fundamental Research. – 2013. - No. 10. - P. 1545-1549. (In Russ.)
13. As more go hungry and malnutrition persists, achieving Zero Hunger by 2030 in doubt, UN report warns. - 2020. [Electronic resource]. Available: https://www.who.int/news/item/13-07-2020-as-more-go-hungry-and-malnutrition-persists-achieving-zero-hunger-by-2030-in-doubt-un-report-warns (date of reference: 13.11.2020).
14. Barysheva G.A., Nekhoroshev, Yu.S. Russian agriculture: 150 years of permanent reforms and their consequences// Materials for public lectures. – 2003. No.35. - P.34-39. (In Russ.)
15. Zinchenko A.P., Nazarenko V.I., Shaikin V.V. Agrarian policy. - Moscow: Kolos, 2015. - 243 p. (In Russ.)
16. Singer O.A., Ilyasova A.V. Factors influencing the sustainable development of industrial enterprises. - 2015. Modern problems of science and education. No. 1 (Part 1) Available: https://science-education.ru/ru/article/view?id=18044 (In Russ.)
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Куланова Д.А., Абдикеримова Г.И., Нурашева К.К., Сейсенбаева Ж.М. Пандемия кезіндегі азық-түлік қауіпсіздігін дамытудың негізгі көрсеткіштері. Qainar Journal of Social Science. 2023;2(1):37-54. https://doi.org/10.58732/2958-7212-2023-1-37-54
For citation:
Kulanova D.A., Abdikerimova G.I., Nurasheva K.K., Seisenbayeva Zh.M. Main indicators of food security development in period the pandemic. Qainar Journal of Social Science. 2023;2(1):37-54. https://doi.org/10.58732/2958-7212-2023-1-37-54